Direktlänk till inlägg 20 maj 2023

Potatislök - den typiskt skånsknorrländska rotfrukten

Av Petrus Hortulanus - 20 maj 2023 12:00

Förr i tiden brukade man mellan husen i de österlenska fiskelägena odla något som på modern svenska heter potatislök. Det var lök som gav skörd i knippen likt en potatis och trivdes i de torftiga sandjordarna.

I den fenomenala österlenska kokboken "Murresill och snurreduppa" av Margit Leijing från 1976 beskrivs löksorten av författarinnan enligt nedan;


   
(Utdrag ur "Murresill och Snurreduppa" - klickbara bilder)

En liten sökning i Syd- och västsvensk dialektdatabas (https://www.isof.se/arkiv-och-insamling/digitala-arkivtjanster/syd--och-vastsvensk-dialektdatabas) ger vid handen att löken, i samma härad som orten Vik ovan, föga förvånande kallades "pantofflelög" eller mer ålderdomligt "pantofflelödj", det finns även ett exempel på "pärelödj".

Denna lök har jag aldrig sett eller hört talas om annars tills härom året då norrländskan Britt-Inger sade att hon brukade odla potatislök. Jag utbrast då "Oj, där ser man! Det är väl en typisk skånsk gröda!?" och fick till svar något i stil med "SKÅNSK!? Nej, du vet du vad, detta har odlats i min hemtrakt sedan Arilds tid".

Nu har jag äntligen fått lite utsäde från henne, närmare bestämt med ursprung från hennes mormor i Burträsk, så nu skall det bli spännande att se om det blir något av denna typiskt skånsknorrländska gröda! :)


   
Fina gula pantofflalödjar i ett bjär, eller förlåt, potatislök som ja' gräv' ne' i e' pallkrag'.

Satte, enligt instruktioner, på cirka 10 cm djup med 20-25 cm mellan raderna.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Petrus Hortulanus - 22 december 2023 09:45


Den 18/12 efter ett antal dagars duggregn och temperaturer uppåt 8-10 plusgrader tog jag mig änteligen i kragen och skördade de sista pantofflorna som var i jorden. Hade låga förhoppningar med tanke på att det varit 6-7 minusgrader för någon vecka se...

Av Petrus Hortulanus - 9 december 2023 10:00

Jag tänkte sätta vitlöken i mitten av november (har gjort detta 30/10-15/12 de senaste 3-4 åren) men p.g.a. snöblandat regn, mörker, elände m.m. så blev det inte av. 25/11 tänkte jag att det var hög tid men vädret hade slagit om. Jag gjorde i ordning...

Av Petrus Hortulanus - 28 oktober 2023 01:15

Gyllenbär är goda och försvinner oftast till frukost och efterrätt men det blir ju ofta stora skördar på kort tid, och då kan det ju vara kul att göra något av det hela.     Ett lass med gyllenbär (ja, jag vet att några är lite omogna) Provad...

Av Petrus Hortulanus - 21 september 2023 21:37

(recept från min mor, oklar källa från början)     Marmeladtillverkning (bilden är klickbar) 1 kg röda tomater1 citron1 vaniljstång (eller motsv mängd pulver/pasta)1 kg syltsockerReceptet räcker till 3-4 burkar á 500 g.1. Skålla tomaterna. Dra...

Av Petrus Hortulanus - 15 september 2023 16:30

  Receptet jag utgick ifrån (bilden är klickbar)   Förra veckan gjorde jag "ketchup" i enlighet med receptet i ICA:s tidning Buffé nr 8, 2023, där vi meddelas att "Tomatketchup är väldigt enkelt och otroligt gott att göra själv...", vilket är he...

Presentation


En blogg om odling, växter, grönsaker, bär, frukter, blommor, insekter, blad, bin och sånt :)

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2023 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards