Direktlänk till inlägg 9 december 2023

Plantering i "snökaos"

Av Petrus Hortulanus - 9 december 2023 10:00

Jag tänkte sätta vitlöken i mitten av november (har gjort detta 30/10-15/12 de senaste 3-4 åren) men p.g.a snöblandat regn, mörker, elände m.m så blev det inte av. 25/11 tänkte jag att det var hög tid men vädret hade slagit om. Jag gjorde i ordning en odlingsbädd genom att hacka upp ogräs med djupfrysta rötter. Det blev dock väldigt kallt och gummistövlar är inte det bästa i minusgrader när man är svett men det var ett bra träningspass!


 
Odla året runt sägs det... (bilden är klickbar)


Nåväl, 27/11 tänkte jag att det MÅSTE göras. Det skulle vara 0-2 grader ute och endast en lätt skur på eftermiddagen men istället blev det ymnigt snöfall runt middagstid och successivt sjunkande temperaturer som kommande dagar sjönk ända ner till -9!

Flexade ut runt 14:30, cyklade i knappt styrfart och korsade vägar där bilarna slirade omkring. Genom att hacka ut jord från komposten byggde jag upp en upphöjd bädd, samtidigt som jag försökte rensa ut massa kirskålsrötter och annat. Fick så äntligen ner vitlöksklyftorna. 12 st Thermidrome (en tidig svagt lila sort) och 19 st Germidour (en tidig starkt lila sort), bägge med ganska stora klyftor. Kallt för händer och fötter och var även lite jobb med att få ner några överblivna tulpan- och påskliljelökar i några upphuggna köldhål :)


 
Vitlökarna kom i jorden, till stor del med jord som fylldes på ovanpå.

Skall bli spännande att se vad det blir av detta om några månader!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Petrus Hortulanus - 22 december 2023 09:45


Den 18/12 efter ett antal dagars duggregn och temperaturer uppåt 8-10 plusgrader tog jag mig änteligen i kragen och skördade de sista pantofflorna som var i jorden. Hade låga förhoppningar med tanke på att det varit 6-7 minusgrader för någon vecka se...

Av Petrus Hortulanus - 28 oktober 2023 01:15

Gyllenbär är goda och försvinner oftast till frukost och efterrätt men det blir ju ofta stora skördar på kort tid, och då kan det ju vara kul att göra något av det hela.     Ett lass med gyllenbär (ja, jag vet att några är lite omogna) Provad...

Av Petrus Hortulanus - 21 september 2023 21:37

(recept från min mor, oklar källa från början)     Marmeladtillverkning (bilden är klickbar) 1 kg röda tomater1 citron1 vaniljstång (eller motsv mängd pulver/pasta)1 kg syltsockerReceptet räcker till 3-4 burkar á 500 g.1. Skålla tomaterna. Dra...

Av Petrus Hortulanus - 15 september 2023 16:30

  Receptet jag utgick ifrån (bilden är klickbar)   Förra veckan gjorde jag "ketchup" i enlighet med receptet i ICA:s tidning Buffé nr 8, 2023, där vi meddelas att "Tomatketchup är väldigt enkelt och otroligt gott att göra själv...", vilket är he...

Av Petrus Hortulanus - 15 september 2023 00:00

Tips från min mor; kok upp vattnet. Lägg i sköljda tomater. De skall inte ligga i kokande vatten lång tid (blir mjuka). Om de inte spricker självmant: ta en tandpetare och stick hål på skalet. Då brukar det "rämna".   Därefter kan man dra av skal...

Presentation


En blogg om odling, växter, grönsaker, bär, frukter, blommor, insekter, blad, bin och sånt :)

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2023
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards