Direktlänk till inlägg 21 september 2023
(recept från min mor, oklar källa från början)
Marmeladtillverkning (bilden är klickbar)
1 kg röda tomater
1 citron
1 vaniljstång (eller motsv mängd pulver/pasta)
1 kg syltsocker
Receptet räcker till 3-4 burkar á 500 g.
1. Skålla tomaterna. Dra av skalet och biten där skaftet suttit. Skär tomatköttet i mindre bitar.
2. Skrubba citronen. Riv skalet och pressa ur saften i en rymlig tjockbottnad rostfri kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur. Tillsätt även stången. [Här har jag istället använt 1 tsk vaniljpulver, vilket är mycket smidigare och billigare].
3. Tillsätt tomathacket och syltsockret och låt koka 5-10 minuter*.
4. Gör marmeladprovet. Ta grytan från värmen och skumma väl.
5. Häll upp marmeladen på rena burkar.
* - Enligt upppgift så "brukar det räcka med 5-10 minuter", jag fick koka i uppemot 45 minuter(!) innan det blev någon form av marmelad.
Färdigt resultat (bilden är klickbar)
Marmeladen är god men jag upplever den som lite för söt, kanske kan man framöver minska mängden syltsocker något?
Tips från min mor; kok upp vattnet. Lägg i sköljda tomater. De skall inte ligga i kokande vatten lång tid (blir mjuka). Om de inte spricker självmant: ta en tandpetare och stick hål på skalet. Då brukar det "rämna". Därefter kan man dra av skal...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 | 7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 | 16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 | 22 |
23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
||||
|