Tips från min mor; kok upp vattnet. Lägg i sköljda tomater. De skall inte ligga i kokande vatten lång tid (blir mjuka). Om de inte spricker självmant: ta en tandpetare och stick hål på skalet. Då brukar det "rämna".
Därefter kan man dra av skalet, lämpligen efter att tomaterna kallnat något.
Den 18/12 efter ett antal dagars duggregn och temperaturer uppåt 8-10 plusgrader tog jag mig änteligen i kragen och skördade de sista pantofflorna som var i jorden. Hade låga förhoppningar med tanke på att det varit 6-7 minusgrader för någon vecka se...
Jag tänkte sätta vitlöken i mitten av november (har gjort detta 30/10-15/12 de senaste 3-4 åren) men p.g.a. snöblandat regn, mörker, elände m.m. så blev det inte av. 25/11 tänkte jag att det var hög tid men vädret hade slagit om. Jag gjorde i ordning...
Gyllenbär är goda och försvinner oftast till frukost och efterrätt men det blir ju ofta stora skördar på kort tid, och då kan det ju vara kul att göra något av det hela.
Ett lass med gyllenbär (ja, jag vet att några är lite omogna)
Provad...
(recept från min mor, oklar källa från början)
Marmeladtillverkning (bilden är klickbar)
1 kg röda tomater1 citron1 vaniljstång (eller motsv mängd pulver/pasta)1 kg syltsockerReceptet räcker till 3-4 burkar á 500 g.1. Skålla tomaterna. Dra...
Receptet jag utgick ifrån (bilden är klickbar)
Förra veckan gjorde jag "ketchup" i enlighet med receptet i ICA:s tidning Buffé nr 8, 2023, där vi meddelas att "Tomatketchup är väldigt enkelt och otroligt gott att göra själv...", vilket är he...