Direktlänk till inlägg 28 oktober 2023
Gyllenbär är goda och försvinner oftast till frukost och efterrätt men det blir ju ofta stora skördar på kort tid, och då kan det ju vara kul att göra något av det hela.
Ett lass med gyllenbär (ja, jag vet att några är lite omogna)
Provade för 2-3 veckor sedan att göra Gyllenbärsmarmelad.
Två recept jag hittade;
Ett med rörsocker och en låg mängd vatten: http://recept.klimatglad.se/gyllenbarsmarmelad/
Ett med syltsocker och förhållandevis mycket vatten: https://www.dansukker.se/se/recept/physalismarmelad
Jag provade att göra det sistnämnda receptet men hade i Dr Oetkers naturliga citronarom istället samt fick koka något längre än 5+3 minuter. Snarast uppåt 15-20 minuter.
...men ett trevligt resultat blev det!
Passar fint till ost och kex till exempel!
Tips från min mor; kok upp vattnet. Lägg i sköljda tomater. De skall inte ligga i kokande vatten lång tid (blir mjuka). Om de inte spricker självmant: ta en tandpetare och stick hål på skalet. Då brukar det "rämna". Därefter kan man dra av skal...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 | 29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|