Direktlänk till inlägg 15 september 2023
Receptet jag utgick ifrån (bilden är klickbar)
Förra veckan gjorde jag "ketchup" i enlighet med receptet i ICA:s tidning Buffé nr 8, 2023, där vi meddelas att "Tomatketchup är väldigt enkelt och otroligt gott att göra själv...", vilket är helt korrekt om man med "väldigt enkelt" menar "komplicerat och tidskrävande", och med "otroligt gott" menar "helt okej men med en skarp smak".
Att ha tomaterna i ugnen i så lång tid som en timme gjorde att stora mängder ånga frigjordes, det var väl tanken, men ugnen var som en bastu. När det var tio minuter kvar tittade jag efter i dimman och i samband med detta gick inte ugnsluckan igen ordentligt, vilket resulterade i att hela displayen immades igen och uppenbarligen trängde fukta in någonstans, vilket resulterade i att säkringen löste ut. Kunde alltså inte använda ugnen på ett par timmar bara för att spä på det allmäna krånglet!
Det tog väldigt lång tid för tomaterna att svalna och därmed kunna skalas, tillsatte så 4 dl vatten enligt receptet, vilket gjorde att det blev en soppa, kokte betydligt längre än 15 minuter men ändå var allt väldigt slabbigt.
Oklart vad syftet med mixning och passering egentligen var. Skall man slänga allt som rinner igenom alternativt fastnar? Slöseri!
I den allmänna irritationen och extrema tidsåtgången räknade jag fel och hade i 3 msk ättika 24% kombinerat med 3 msk vatten = 6 msk ättiksprit (12%), vilket alltså blev i receptets övre del och ej i den lägre som jag tänkt. Detta resulterade i en tämligen skarp smak.
Noterar dock att receptet uppdaterats något på ICA.se, där några andra klagar på att det blev slabbigt (https://www.ica.se/recept/ketchup-pa-rostade-tomater-729970/).
På hemsidan framgår också att hållbarheten endast är cirka en vecka(!!!) i kylen, vilket är helt absurt kort tid. Kunde alltså i princip lika gärna slängt detta, i svett och möda framodlade, kilo tomater i sjön!
Sammantaget, onödigt många moment, ologiskt att först tillaga så att vätska försvinner för att därefter tilsätta vätska!
Någon form av färdigt resultat.. (klickbar bild)
I princip samtliga recept jag finner vid en snabb internetsökning använder metoden kokning under lång tid för att reducera ner ketchupen. Detta skall jag i så fall göra nästa gång!
Tips från min mor; kok upp vattnet. Lägg i sköljda tomater. De skall inte ligga i kokande vatten lång tid (blir mjuka). Om de inte spricker självmant: ta en tandpetare och stick hål på skalet. Då brukar det "rämna". Därefter kan man dra av skal...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 | 7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 | 16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 | 22 |
23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
||||
|